Translate

onsdag 30 januari 2019

Teneriifas historia eller hysteria eller om hitskeppade rövare och banditer?!

"När fan blir gammal, så blir han religiös." är ett uttryck, som är lika ålderstiget som falskt. Nu, när den här skallige mannen bakom tangenterna, börjar bli en aning till åren kommen, är det istället historian som blivit intressant. 



Inte undra på det. Den här gubbens ögon har sett den snabbaste utvecklingen, som någonsin drabbat jordens yta. Tekniken. På femtiotalet, med stora klumpiga radioapparater, som tog ett par minuter att värma upp sig, innan det skräniga ljudet kom ut genom högtalaren. Det var också då, på den tiden, vi fick hem den första TVn, som innehöll en enda svensk TV-kanal.

Det har runnit mycket vatten under sittringarna, sedan dess. Dagens smarta TV-apparater med hundratals digitala kanaler, har ju sin bakgrund i gårdagens teknik.


Var är stenåldern?

Så, den här gubben, kunde inte hålla sina slitna gamla tassar borta från att gräva i Kanarieöarnas bakgrund. Det har hänt en hel del under årens lopp. Dock är mina tangentbordsfingrar alltför lata, för att ge dig en fullständig historisk bakgrund. 


Så jag tar istället med dig, kära läsare, på en liten krusning av vattenytan till några av Teneriffas historiska händelser. Märk väl, att jag skrev historiska och inte hysteriska. Fast, när du läst klart, kanske det går att diskutera...?!


Atlantis sista suck?!

Den tidigaste, naturligtvis odokumenterade händelsen, att Kanarieöarna varit en del av den mytomspunna, men nersjunkna kontinenten "Atlantis". Även myter kan ju vara sanna, även om chansen är liten. Enligt sägnen var ju Atlantis paradiset på jorden. Där finns det finns ju viss likhet, med dagens Kanarieöar. Ett paradis för oss frusna skåningar, åtminstone!

Ursprungsbefolkningen på Teneriffa med flera kanariska öar, ska visst ha blivit hitskeppade av romarna från norra Afrika. De var tydligen rövare och banditer, eller annat oönskat "pack", som inte sågs med blida ögon av Romarikets högsta höns (=tuppar?).


Slaget om bananerna stod här?!

Detta "pack" verkade ha gjort sig ett eget liv på ÖN. De högväxta och blondlockiga guacherna, levde i sju olika kungadömen på Teneriffa, tills några av oss européer ville sno deras land. Den spanska soldathögen fick dock mycket tufft motstånd.

Vi vet dock alla hur det gick. Från slutet på 1400-talet och fram till dagens datum, tillhör dessa underbara sju öar Spanien. 


Upplysningen skiner över hysteriska historiker?

Varför är denna historia så intressant (och historia som ämne överhuvudtaget), kan man fråga sig... Att veta, eller kanske rättare sagt, ana om orsaken till att det är som det är idag. Varför det blev som det blev...!?

Vet man inget om sina bakgrunder och är "historielös", så kanske man riskerar att ramla in i samma misstag, som våra förfäder och förmödrar gjort. Nazism, rasism, främlingsfientlighet och liknande skit, typ Sverigedemokraterna, är ett klart bevis på sådant.




Källor till ovan lagom tolkade fakta om Kanarieöarnas historia, är ett par reseguider + den fenomenalt välfyllda sajten kanarieoarna.nu. Om du nu, mot förmodan, kan slita dig från denna goa blogg, så rekommenderas en liten titt på denna sajt.

Glöm aldrig att dina medmänniskor är lika mycket människor som du, oavsett om de är bruna, bleka, röda eller blåa i skinnet, tror på nån gud eller ej, har nåt kön eller glömt det hemma, är stora som hus eller små som gulliga barnvagnsinnehåll, kommer från sydvästra Mesopytanien, har nitton stortår, eller vem de kramar i sin säng!


Ha det goast!

/Berra

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera