Translate

lördag 18 maj 2019

När elefanten vill dansa, då får myrorna snällt maka på sig!...eller den sanna storyn om en datumstöld.

Går det att stjäla ett datum? en dag? eller två? en helg?
Jo, det verkar så. Tro´t om du vill. Så har det faktiskt gått till. 

För att göra en lång historia, ännu längre... så vill jag börja från början. Typ; ett  drygt halvår sedan, eller nåt. Då beslutade den bouleklubb, som jag lirar i, att lägga sin tävling den 31 augusti + 1 september. 

Beslutet förankrades i sedvanlig ordning med förbund, distrikt och i samarbete med andra tävlingsarrangerande klubbar. Allt enligt gällande lagar o regler. Det är på ett ungefär, sådär, samma datum som vi tidigare haft. 

Så långt, allt väl. Planering o förberedelser är igång. Det är en riktigt massa jobb att göra, inför, under och efter en bouletävling. Det är inte enbart att ställa ut ett par gubbar på en grusplan, ge dem klot och skrika "Kasta!". 

Men, det gör oss inget... vi är flitiga som myror i våran förening. Precis lika flitiga som så många andra frivilligt arbetande föreningsmänniskor. Underbara, härliga, fantastiska män och kvinnor i så många föreningar i så många sporter o i så många andra sammanhang, som finns i detta vinterkalla land. Vad vore Sverige utan dessa eldsjälar? Förmodligen inte ens ett ljus i decembermörkret, skulle synas, utan dessa ljuvliga själar. Inte en sammankomst, inte en fest, inte en match, inte en tävling eller träning i någon som helst idrott.

Alla dessa mängder av jättegoa föreningsmänniskor och deras jättegoa insatser, bör ju naturligtvis hyllas. Dessa fantastiska själar, som verkligen brinner för sina sporter/klubbar/organisationer borde hissas till skyarna, hurras för och bada i champagne, dagligen! ...ja, eller åtminstone Cava.  

Men, som ni alla säkert vet, är det inte så. Tyvärr finns det bovar också. Ja, riktigt skurkaktiga individer, som inte ser föreningsverksamheten med blida ögon. 

Föreningar är demokratiskt uppbyggda. medlemmarna väljer styrelse. Årsmötet bestämmer inriktning på verksamheten. 
Företag, där är det ägaren som bestämmer, och demokratin gör halt vid entrédörren. En person kan bestämma över tusentals anställda. Om chefen säger att du ska gräva upp golvet på kontoret, så är det bara att gå o hämta en spade...
Företag är gjorda för att tjäna pengar. Föreningar har verksamheten som huvudmål.
Detta känner du förstås till. Det vet vi alla om. 

Men, plötsligt en dag, såg jag att vårt datum, våran helg hade blivit stulen. Det stora klumpiga elefanten, företaget Boulebar, är tjuven. Detta finns bevisat på en av deras sidor på Facebook. Ja, klara tydliga bevis finns på att de slår undan de ekonomiska fötterna på oss föreningsaktiva, med en stor brakfis (förlåt ...fest) av stora kommersiella mått.

Därmed har vi fått vårt datum stulet. Detta har häromåret även drabbat den tufft kämpande bouleklubben Kajutan i Nynäshamn, som då tvingades att ställa in en tävling. 

Tyvärr finns det ingen domstol, polis eller annan hjälpande myndighet, som kan bestraffa tjuven och återlämna detta datum till oss i bouleklubben Boulesjevikerna. Vi får helt enkelt uppmana dig som är boulespelare att anmäla ditt lag till vår tävling, BSJ cup. Därmed stödjer du inte enbart vår förening. 

Du tar parti för föreningslivet kontra företagselefanten. 
Du stödjer demokrati gentemot ägandemakt. 
Du vänder ryggen gentemot den fräcka datumtjuven. 

Låt den tjuvaktiga företagselefanten bröla för tomma läktare!

Ha det goast!
/Berra (som också brukar vara tävlingsledare i BSJ cup)

ps. Detta är mina ord, enbart mina o ingen annans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar