Translate

lördag 29 februari 2020

Storyn om den utsmugglade guden eller coronavirusets avslöjande om vem som jävlas mest!

"Det ska gudarna veta"! eller "Det vete gudarna!" är ett gammalt härligt sätt att säga att man överlåter vetskapen till högre svävade väsen. Även folk som jag, som inte har (eller vill ha) någon gud att åberopa, kan använda sig av sådana uttryck, lite då och då.



Då kan man fråga sig vilka gudar, som åberopas. De gudar som i allmänhet dyrkas idag; pengar, mobilen och TVn, är knappast så besjälade varelser, som uttrycken ovan vill påskina. Inte ens Melodifestivalen!

Den kristna guden kan ju också uteslutas från dessa fraser. Hen har ju klart påpekat att hen inte tolerera att någon annan tar hens plats, om man nu tror på de bibliska tio budorden.


Här ungefär, landade spanska flottan, tror jag...

Då återstår bara de gudar, som eventuellt finns här på ÖN. Teneriffas historia, före spanska invasionen lyckades ca. år 1497, verkar vara höjd i dunkel. Jovisst, har det funnits en urbefolkning. Absolut. Guancherna, som befolkade ön, hade dessutom ett jordnära sätt att förhålla sig. Det fanns varken mobiler, fibernät, eller kontokort på den tiden. De levde tydligen ett stenåldersliknande liv, helt isolerade från omvärlden.




Man undrar i historiens skrifter, hur de kom hit till ÖN. Vingresor, Norwegian eller Tui hade inga turer på varken norra eller södra flygplatsen, då, före den spanska flottan spydde ut en massa våldsamma män med svärd och rustning, för att erövra Teneriffa.
Inte heller visar historiska fynd, att guancherna hade kunskaper om hur man gör och kör båtar. Inte ens en liten vattenskoter!



Så, det vete gudarna, hur de där människorna ur berbiskt ursprung, fixade förflyttningen från norra Afrika. Inte ens den allra starkaste Calima, skulle kunna orka blåsa över en massa människor, de ca. tio milen från Marockos kust. Vi får allt nöja oss med en massa sandpartiklar och annat skit, som flyger hit, under dessa varma sandstormar.


Calima i Los Cristianos

Ursprungsbefolkningen, vars gener fortfarande kan påträffas hos en o annan härboende, härstammare, de dyrkade gudar, även de. Ock i dessa dagar finns ett sällskap, som klamrar sig fast vid deras religiösa höjdare. Chaxiraxi (vilket underbart namn!), solens moder och jungfrun av Candelaria var en av dessa, kanske den viktigaste.

Hur hon nu bar sig åt, för att vara en jungfru efter att fött en hel sol. Ja, det framgår inte av historiska fakta, tyvärr.  


Hälsa morsan o tacka!

Acháman skapade allt annat, förutom solen. Jord, luft, vatten, människor, och stängde dessutom in stygge djävulen, Guayota, i berget Teide.  Fast jag undrar om den där lille jäkeln, skapats sig en underjordisk väg till Sverige, där han jävlats så mycket som möjligt med alla stackars människor i detta gråkalla land. Man kan fråga sig om det är han, Guayota, som skapat vinter, snökaos, halka, svinkyla, slask och SD-politiker, samt hindar skapandet av en ordentlig boulehall i Stockholm?! Den djävulen!!!


SD-politiker käkar invandrare?!

Solen och ljuset gud, Malec, verkar ju också varit en trevlig kille. För vem, här på ÖN, gillar inte hans två skapelser? När man ligger där på stranden och njuter av sol och värme, blir brunare och brunare i våra skinn, så borde man kanske skicka en lite tacksamhetstanke till denna gud?!

Är det ingen som kan packa ner honom i en resväska och ta med honom till kalla Norden? Där skulle han göra som mest nytta! Undra om man skulle torska på övervikt, då, om man försökte smuggla hem en gud till Gamla Snödala istället för en flaska whisky?
Det vete gudarna!



Även boulens värld, här på Teneriffa, bär lite av historiens vingar. Gullgummans serielag kallar sig för AOC Chinerfe. Vilket, med lite snälla ögon, kan härledas till ett gammalt namn på ÖN: Chenerfe.  Ett annat lag i damserien, kallar sig för Chaxiraxi. Fast, sist jag såg dem, spelade de knappast som gudinnor, utan fick känna på förlustens bittra känga.

Mitt eget serielag, kallar sig för AOC Amazigh. vilket, med ännu snällare ögon, kan fås att vara namnet på ursprungsbefolkningen, eller en del av dem.  Dock, eftersom vårt lag enbart består av utbölingar, så är det knappast passande, annat än att vi lirar som gudar och leder serien. (AOC är klubbens namnförkortning. Aro Olympic Club. Kaxigt värre, eller hur?) 


Ibland lirar man som en gud...

Men, det ska gudarna veta, att det är ljuvligt att ligga i solen o mysa av värmen! En månad kvar på denna paradisö. En månad kvar att njuta, innan det är dags att packa sig norrut igen. Gudars skymning, vad vi ska njuta, ända till det är dags att dra sin gudabenådade och överfulla resväska till flygplatsen.

Inte ens ett utbrott av det av massmedia överomsvärmade coronaviruset, på ett hotell, ca. 6-7 km bort, ska få hindra oss att njuta i fulla muggar. Vi fick, förresten, just veta att några av dessa hotellgäster nu är symptomfria och utsläppta i det fria, efter att varit isolerade i några dagar.


Hjälp! Ett coronavirus!

Läser man expertutlåtanden från högsta smittoskyddshönsen, som en o annan vettig journalist berättar om, så verkar inte detta virus vara värre än en helt vanlig flunsa. Dödligheten är dessutom lägre, fast detta faktum säljer ju inga blaskor...

Det vete gudarna, om man inte hellre ska "köpa" experternas mummel i skägget, än massmedias hajp.

Nej, nu, goa vänner, kära läsare, är det dags att gå ut i solen och ta en bira. Det ska bli gudagott!

Ha det goast!
/Berra





ps. Det är inte ofta jag anger källor till mina bloggvirken. De är ju knappast några forskningsuppsatser och det går ju inte att doktorera i bloggopati. Men här kommer ett par länkar för dig som eventuellt vill fördjupa ditt brinnande intresse:

Svenska magasinet om coronaviruset i Spanien

Wikipedia om guancherna

Mer Wikipedia om Teneriffa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar