Translate

fredag 14 december 2018

En stilla Tenerifiansk julstress eller är julen är bortdömd för offside?

Nu är det snart jul igen. Julen står för dörren. Ja, just det julen står *för* dörren och hindrar gubben från att komma ut o njuta av den härliga staden, Los Cristianos. Eller inte...  

Redan i oktober började affärerna att julskylta med tomtar, ljus o stjärnor. Så även här på Teneriffa. Inte konstigt om man blir less på alltihop, när det väl är dags för Kalle Anka och självaste dopparedagen.


Ingen julstress här, inte..?

Nej, vi tar det från början. Jag har inte kristet ursprung. När jag var liten, var julen bara en underlig företeelse. Mycket underlig!

Det var ju på den tiden, då datorspel och x-boxar med mera, var ännu inte uppfunna. TVn hade bara en kanal. Vi barn, var ute o lekte, (nästan) oavsett väder.

Julafton, en vanlig dag, för mig? Jo, ledigt från skolan. Jullov fanns ju redan på 60-talet. Det var en av de tråkigaste dagarna på året. Ingen fanns ute o leka med. TVn visade bara tråkiga program om dans kring ett träd, med en massa färgade kulor i grenarna. 

Årets julklapp?

Eftersom jag inte är uppvuxen med julfirande, så ser jag det lite som från ovan, utifrån. Det finns inget som binder mig till denna kanske djupaste av alla svenska traditioner. 

En dag, då i vuxen ålder, märktes det speciellt. Jag körde färdtjänstbuss. Jag hade nyss hade släppt av en kund mitt i stan, Stockholm, alltså. Det gick o sprang så mycket folk, i så snabbt tempo, att man blev småstressad bara av att se på.

En gumma halkade o ramlade... men ingen kom till undsättning. De bara klev över henne, och stressade vidare till sina julkappsinköp i sista stund. Det var den 23 december år 1989, ungefär. 

Stressa av med en Barraquito...?

Så här från jul-offside, kan undra om folk i allmänhet blir tokiga i december månad, eller bara får lite julfnatt i största allmänhet. 

En kompis till mej, som arbetade på "hispan" (=dårhuset, ja, ni minns säkert filmen "Gökboet"). Han berättade att de har som allra mest att göra strax före jul. Om folk är lite mentalt känsliga övrigt om året, så blir de överkänsliga i december. Diagnoserna blir ännu mer diagnosiga.

Nej, Berra! Den är för stor att skicka hem som julklapp!

Nåväl, lite tossig måste man väl vara? Annars så är man väl inte riktigt klok!? (Ett bevingat ord?!) Men, sa kompisen med det tunga jobbet på "hispan"; När klockan slagit 15:00 på Dårhuset, då är det som om friden slagit alla patienter på käften med en rak sömnig högerkrok. Det blir så lugnt på psykhusets värsta avdelning, att man kan höra en spruta falla.

Men, är det inte lite på det viset, för oss många av oss? Före julen ska det julklappas, julstorstädas, hinnas färdigt på jobbet, julpyntas och julskinkas mm.... Tiden börjar plötsligt att bara försvinna. Man sover för lite och jobbar för mycket.

...och så kan man undra över orsaken till denna så omhuldade helg. Jesus födelsedag? Kolla Wikipedia, så får du se om det stämmer...!? Det verkar som han är född ett par år före sig själv.


Men vad har det för betydelse egentligen? De flesta svenskar tror ju varken på Jesus, Gud, Allah, Buddha, Oden, Satan eller Mammon. Varför "firar" man jul, då? En del säger tradition, en del andra säger barnen och andra säger ingenting alls; De bara firar jul, helt enkelt. Jag tror mer på den här versionen, som en (o-)klok affärsman i leksaksbranschen en gång yttrade:

"Vem bryr sig om Jesus? Julen är biiiiiig business!"


Jo, sen kan man ju undra vad Jesus skulle säga om julborden...?! Jo, vända andra kinden till, så att en liten sup till, får plats mellan köttbullar, gröt och skinka. Överdådiga mängder av mat, sprit, vin... tillräckligt för att mätta och fylla alla gäster ca. 7,5 gånger om. 


Nej, det är inte ryska posten!

Att träffa släkten, visst! Det gör man tyvärr inte alltför ofta. Det är nog det roligaste med julen hemma i Sverige. Den biten, saknar man en aning. Absolut. Hoppas vi ses en annan dag!

Den enda jultraditionen som hänger med den här gamle gubben till Teneriffa, är Sagan om Karl-Bertil Johnssons julafton. Må du vila i frid, fantastiske Tage Danielsson!

Ha det goast!

/Berra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar