Translate

tisdag 16 oktober 2018

En gubbe på en stubbe, fixar sin akuta järnbrist utan simkort!

Tur att man är simkunnig! 
Simkortet till nytt internet/telefonabonnemang har inte lyckats med att hitta hit till Teneriffa. Tja... jag kan förstå att det är tufft att simma över Atlanten, även för ett simkort. Men, jag måste nu skicka en bön till alla simkortsgudar, om att denne gubbe kan bli knasig bakom näsan, utan Internet. 



Så, om denna blogg, inte kommer att se dagens ljus på ett par da´r, så vet ni varför. Då sitter denne gubbe på en stubbe och kliar sig i sitt huve´, med skriande akut Internetabstinens.

Hade man varit i Sverige, hade inte varit nå´t problem. Då hade simkortet enbart behövt att simma över Mälaren för att hitta hem till min nalle. Spanien är inte Sverige. Det finns en del skillnader, på gott och ont. 

På tal om att simma... Det finns oftast en vask i köket, istället för två. Vi som är vana vid svenska kök, får använda extra diskbalja för att skölja disken. Vad spanjorerna gör själva, är höjt i dunkel. Kanske går de in på toa med disken, och sköljer av den i muggen. Men, troligen inte....

Kuddarna är avlånga. Ungefär 70-80 cm långa och ett par decimeter breda. Inte heller använder de påslakan så jätteofta i detta goa land. Det blir släta lakan, opp o ner. När man vaknar på morgonen, så ligger täcket i en hörna av sängen eller sovrumsgolvet och lakanet i det andra hörnet. 

Golven är undantagslöst gjorda av klinkers. De blir hala som bananskal en vinternatt, när de är våta. Men, svalt o gott för  varma fötter. Lättstädat...nja...någotsånär. Det sätter sig en del småsandkorn o annat smått o knappast gott mellan de stora plattorna. Parkett o linoleum o sånt... ja, det får vi hållas oss med på nordligare breddgrader.

Nu är vi i en turistort. Det kan vara större skillnader i andra städer o kanske ännu mer på landet. Det får vi ta reda på nån dag. Men, inte idag. 

En annan abstinens är dock överkommen. Boulekloten var lika rostiga som ägaren, denna, i det närmaste vindstilla dag. Men, tack alla boulegudar! Vad härligt det var att äntligen få lufta kulorna. Det var nära att man fick läggas in på hispan för akut järnbrist. 

Boulebanan har vacker utsikt!

Det var inte många på boulebanan, denna ljuvliga eftermiddag. Fick höra att en tävling på norra delen av ön lockade en del lirare. Men, lyckligtvis blev vi fyra spelare, så att vi kunde lira dubbel. Gullgumman, vars förkylning nu börjar lättat, bestämde sig dock för att stanna hemma. Synd! Hon gick miste om ett par ljuvliga matcher. 

En snubbe från Nepal o jag bildade lag, mot ett par gubbar från Luxemburg. Internationellt värre, som alltid i Los Hermanos. Det visade sig att min lagkompis var en riktigt bra skytt. En av Nepals bästa....?

Men, motståndarskytten var ännu bättre. så snart jag lade in ett klot, så blev bra träffar, de flesta tillfällena. På nylagda småsteniga banor var det ju inte så lått att lägga in, alla gånger. Men, det gick bra. Rostigheten hos mig och kloten började så sakteliga falna av. Det var riktigt roliga matcher, med bra spel och hög intensitet. Det är en av tjusningarna med boule.  

Boule är boule över hela världen. Även om det kallas petanque av många i Sverige och alla fransktalande, eller petanca här i Spanien, så är reglerna samma, taktiken på ett ungefär likadan, misstagen exakt lika, liksom de lyckosamma kasten.

Ett litet dopp i Atlanten efter spelet, så var dagen gjord. 
Ni, kära läsare, som ännu inte börjat spela boule och därmed inte förstår tjusningen i denna sport, kan jag bara säga en sak: Börja lira, slappna av, njut o kasta dina kulor, träna tufft o hårt, tävla o vinn. 

Då kommer även ni att inse att Boule/Petanque/Petanca är DET man ska pyssla med, var man än befinner sig på denna härliga jord. Glöm fotboll, ishockey, korsord o TV.  Boule innehåller allt det där och lite till. 

Kom ihåg att all framgång, började med en god tanke!

Ha det goast!
/Berra



1 kommentar: