Translate

söndag 7 oktober 2018

Ett helt halvår på Teneriffa!? Har du vunnit på lotto?

Om konsten att leva gott, trots en grymt taskig pension.

"Ett helt halvår!? Har du vunnit på lotto?!" är ett vanligt tilltal. Folk i allmänhet verkar tro att det kostar en skottkärra full med pengar att bo på Kanarieholmarna i sex månader.
Ännu så länge...peppar, peppar, ta i metall, har det inte varit så.

Himlen på jorden?!


Jag ska idag berätta varför, och ge några förhoppningsvis goda råd, om du går i liknande tankar...eller bara är nyfiken. Varning för pekpinnar!

Nu börjas det lite lätt, med det säkerligen absolut viktigaste. Inställningen! Ta fram jädrar-anamma-vinnarskallen ur garderoben! Var envis som en röd gris. Tänk som en straffskytt i fotboll: "Nu ska bollrackaren ta-mig-tusan in i mål!"
Sno gärna mina tankegångar om att livet ska levas, inte enbart överlevas. Lovar! Du blir inte polisanmäld för detta snatteri.

Att kunna jobba hemifrån, vara pensionär eller arbetsbefriad på annat sätt, är naturligtvis en förutsättning. Har du långt kvar till pensionen? Grattis! Då har du något att se fram emot. Skaffa en pensionsförsäkring, gör bra affärer, tokspara eller liknande, så att du slipper bli fattigpensionär. Men, jobba inte ihjäl dig. Det finns nog inget Teneriffa på försäkringskassan. Pensionerna idag, för oss vanliga knegare, är usla. Kolla din pension på minpension.se.

Det första att göra när pensionsdrömmen närmar sig, är att komma överens med chefen om exempelvis deltidspension, halvårsvis. Så gjorde jag, som första steget, långt innan resan. Ja, överlag, så gäller det att planera och vara ute i god tid. Att börja planera veckorna före, funkar nog lika bra som att simma på torra land.

Att hyra ut sin lägenhet kan kännas lite småknepigt. Fast egentligen, gick det lika lätt som att halka på glansis. Har du bostadsrätt eller villa, så är det troligen ännu lättare. Men, då är inte jag rätt person att rådfråga.

Det finns en skeppslast full av bestämmelser om andrahandsuthyrning. Några är lättolkade, andra är lite av gummibandsparagrafer.
Jag är övertygad om att du bör läsa på ordentligt innan du ens försöker. De personer du kommer i kontakt med hos exempelvis hyresvärden kan troligen dessa lagar på sina fem fingrar. Det är deras arbetsredskap.

Hyresgästföreningen har en bra sida om detta + användbart formulär för hyreskontrakt. Hyresnämndens sajt är också läsvärd. Lagarna hittar du jordabalken. Läs på! Läs på! Läs på!...och när du är klar med det, så läs på lite till. Googla, sök i Facebook, fråga erfarenheten! Kom ihåg att kunskap är makt!

Ålder, sjukdom, studier på annan ort,  är exempel på orsaker som godtas för att hyra ut sin hyreslägenhet. För vår del var det sjukdom, som var "tungan på vågen". Vi skickade in läkarintyg och frågade hyresvärden snällt, om tillstånd att hyra ut i andra hand. Det gick bra. Värden ville ha namn o personnummer på andrahandshyresgästen och en kontaktperson.
Du måste alltså ha tillstånd från värden att hyra ut i andra hand. Annars har de rätt att kasta ut dig på gatan.



Bostadsmarknaden i Stockholm med flera ställen i Sverige är skrämmande, värre än den värsta halloweendräkt. Det lär inte vara svårt att hitta folk som är intresserade att hyra din lya.

Det som kan kännas svårt (men troligen är lätt som en plätt) är att hitta en eller flera pålitligt(a) person(er). Där tror jag att man måste gå på magkänslan. Vi bjöd hem intresserade. Visade lägenheten, snackade med dem, frågade om ditt o datt o allt. Kollade upp dem in i sömmarna. Referenser, lönebesked, anställningskontrakt m.m. En liten titt på deras Facebooksida skadar ej. Finns det massvis av festbilder, där, så hittar man någon annan. En stillsam berättelse om personen/familjen är det mest intressanta att se som annonssvar.
Vi använde blocket som annonsplats. Det kom massvis av svar, trots att bostaden finns i förort.

Ta inte ut för mycket i hyra. Visst kan du hitta folk/företag som vill betala lådvis med pengar för en kvart i Stockholm. Men, det är bara tillåtet att lägga till max 15% på hyran för möbleringen. Risken finns annars, att du kan bli återbetalningsskyldig....och hur roligt är det, jämfört med att ligga på playan med en paraplydrink?

TV, Internet, ström, garage. Ja, sånt kan du lägga på andrahandshyran.
Se också till att din hyresgäst betalar hyran till dig. Det är fortfarande du som har ansvaret för att hyran kommer in i rätt tid.

(Ja, för att inte slita för mycket på era ögon (och mina tangentfingrar), kära läsare, så kommer jag att dela upp det hela. Imorgon kommer lite bloggvirke om att hyra lägenhet på Teneriffa. Vi ses då, hoppas jag!)

Kram om er alla, och lycka till!
Ha det goast!
/Berra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar