Translate

torsdag 11 oktober 2018

Tur med shopping eller på shoppingtur i paradiset!? ...eller storyn om när Ture blev alltför packad.

Jag är ju ingen professionell konsumentupplysare.  Därför har jag troligen gjort bort mig igen. Inte mig emot. Det är alltid trevligt att få locka till ett skratt.




Att handla på den här goa ön, Teneriffa, är svettigt värre. Ja, så det kan det ju vara hemma också. Men, där borta i Sverige är risken större att man druttar på rumpan på en isfläck, och tappar ut matkassarna på gatan.

Priserna är i allmänhet mycket lägre än hemma. Det är denna faktor som gör det lättare att leva, när man har en smal plånbok. Att man kan äta gott, dricka gott och njuta av livet vid matbordet också.

Hemlagat vegkäk; Stekt tufo med ris. Mums med ett glas billigt rödtjut till.

Jag tar några exempel. En ölburk 33 cl, kostar från 23 cent (ofta billigare än läsk). En liter whiskey av standardformat, typ Grants hittade jag för 11 Euro. Cigaretter för 22 Euro för en limpa. Mat, då...!

Man kan ju inte enbart leva ovanstående godsaker. Här kommer ett par prisexempel från senaste inköpsturen till Mercadona (jätteaffär, typ Ica Maxi): Ett ½ kg margarin: 0,90, svartpeppar 0,70, en liter mjölk 0,86, en isbergssallad 1,0, vegetariska biffar 2,40. allt i Euro. Ja, du fattar... det är lätt att komma billigt undan med födan, här.

Kläder är en helt annan femma än hemma. Man tar oftast med sig för mycket i resväskan. Priserna på diverse plagg här på Teneriffa, är en bråkdel av vad Stockholmsbutikerna tar ut. I affärerna längs strandpromenaden, kan priserna vara högre. Annars, t.ex. i kinaaffären är det bra priser. Men, du kommer knappast att hitta någon vinterpäls eller långkalling här. 

Men, en sak är kanske viktigare här än hemma. Att välja mellan gott och godast är kostbart. Tänk dig att står framför en hylla i affären, men drygt 223 olika märken på den varan du vill köpa. Det kan vara tandkräm, öl, tvättmedel, schampo... nästan what ever. Alla varianter och märken av denna vara kommer troligen att "göra jobbet". Tandkrämen kommer att göra dina tänder renare, oavsett märke. Tvättmedlet fixar biffen i tvättmaskinen. och så vidare. Detta oavsett varumärke och pris.

Det billiga ölet av okänt varumärke på 23 cent kommer säkerligen att smaka gott. Kanske inte lika gott som det dyrare, som kostar 83 cent. Men du kan dricka lite mer än tre billiga öl till samma pris en dyr.

Så är det med många andra varor också. Du får välja mellan gott och jättegott. Dessutom finns det ju möjligheter att hitta en riktigt god pärla, även bland de billigare konkurrerande varorna. Tittar man på vinhyllan, blir man ju varse om detta faktum. Du kan få en hyfsad flaska rödtjut för en Euro eller två.
Medans andra flaskor kan kosta mer än 12 Euro. Ja, det finns ju ännu dyrare viner, även här på ön. Den som säger att livet är för kort för billigt vin, får skylla sig själv...ja, om hen inte har börsen knökfull med klöver, förstås.


På väg hem med dramaten "Ture" och shoppingväskan "Axel".

Nåväl. Dramaten "Ture" blev fullpackad till bristningsgränsen. Vi hade tur att hjulen höll hela vägen hem. Hade ett hjul hoppat av för att fira hjulafton i förtid, så hade vi förmodligen blivit en aning förargade. 
Förutom detta, två rejäla kassar käk hängandes på axlarna, lyckades vi trava hela vägen hem, genom trafik och förbi folk. Det finns ju en del trafik i stan. 

Sextiotre Euro fattigare och en massa gottigheter/nyttigheter rikare, kom vi hem till vårt lilla kök. Där stod vi som ett par frågetecken. - Var i helskotta ska vi göra av allt? Kylskåpet var inte alltför välorganiserat och rätt litet. Något skafferi har vi inte hittat, trots ihärdiga försök att vända upp o ner på kvarten. Frysfack är ju inte heller kända för att vara alltför stora. 

Dock, efter någon halvtimmes stuveriarbete, lyckades vi placera alla nyinhandlade varor på vettiga ställen. Sedan gäller det bara att komma ihåg var man placerade ditt o datt. Det kommer troligen att bli den svåraste biten, för oss gamlingar.

Ha det goast!
/Berra


3 kommentarer:

  1. Varför tar ni inte gångvägen runt berget. Mycket lugnare 😊

    SvaraRadera
  2. Jo, Ewa! Vi lullade den vägen, så sakteliga. Rätt mycket trafik, då. Men, det gick bra. Vi kom hem innan mjölken surnat.

    SvaraRadera
  3. Låter som att ni inte har några större problem. Härligt det. Imorgon åker jag. Det blir inte Teneriffa tyvärr. Kram till er.

    SvaraRadera